Alışveriş

Hesaplı Alışverişin Faydaları Nelerdir

Her devletin, her ailenin, her bireyin bir geliri vardır. Peki, gelir nedir? Ekonomide daha ayrıntılı ve genel olsa da en kolay tanımıyla kişinin kazandığı paradır. Ki bu para emekle mi ya da emeksiz (çaba sarf etmeden) mi kazanılıyor bu da önemli. Para kazanmak kişinin yaşantısına göre yorumlanabilecek bir zorluktadır. Ancak belli bir zorluğu olduğu göz ardı edilemez. Paranın harcanma aşamasında bu zorluklara göre hareket edilmesi beklenir. Mesela alışverişte de gelir ve geliri kazanmadaki zorluk ön plandadır. Bu yüzden gelirini düşünen bireyler veya aileler, hesaplı alışverişi tercih etmekten kaçamazlar.

 Hesaplı Alışveriş Nasıl Olur?

Hesaplı alışveriş kişiden kişiye değişen hesaplarla gerçekleştirilir. Ama değişmeyen tek şey ortak amaçtır. Ortak Hesaplı Alışverişin Faydaları Nelerdiramaç ise tabi ki alışveriş sırasında daha az para harcamaktır. Minimum para harcama, alışveriş konusu ürünlerin fiyatlarıyla doğrudan ilgilidir. Hesaplı alışverişte öncelikli ürünler gerekli yani gerçekten ihtiyaç duyulan ürünlerdir. Bu ürünlerde ise fiyatının en düşük ve istenilen özelliklere en uygun olması seçim aşamasında önceliklidir. Tabi en uygun fiyatta olsa bile bireyin veya ailenin bütçesi için de uygun olması gerekmektedir.

 Hesaplı Alışverişin Faydaları Nelerdir?

Gelir düzeyi ne olursa olsun her bireyin veya ailenin tasarruf yapması en başta ülke ekonomisi için önemlidir. Gereksiz harcamaya sebep olan ürünler ithal edilen ürünler ise ülke ekonomisinde dış ticaret açığına sebep olabilmektedir. Diğer yandan mikro anlamda aile bütçesi de aile yaşantısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilmektedir. Tasarruf yapmanın yolu da hesaplı alışverişten geçmektedir. Tasarruf yapan bireyler, her anlamda daha karlıdır. Tasarruf yapmak gelecek kaygısını azaltmak gibi psikolojik, para biriktirmek gibi ekonomik faydaları doğurur. Gelirdeki gereksiz harcamaların azaltılması diğer gerekli harcama kalemlerine kaynak sağlanmasına yol açar.