İnşaat

İnşaat Mühendisliği Yüksekokulu Kaç Yıldır ?

İnşaat mühendisliği ülkemizde en çok tercih edilen bölümlerden bir tanesidir. İnşaat mühendisliği yüksekokulu kaç yıldır? merak edilen bir sorudur.İnşaat Mühendisliği Yüksekokulu Kaç Yıldır?

 Öğretim Süresi Ne Kadardır?

İnşaat mühendisliği örgün öğretim 4 yıllık ve yüksekokulu 2 yıllık okunabilmektedir. Peki, bu derece ilgi gören bu bölümün iş olanakları nelerdir işte İnşaat Mühendisliği İş İmkânları:

nşaat mühendisliği mezunları mezun olmanın ardından iş başvurularında bulunabileceği gibi bazı şart ve kriterleri sağlayacak farklı kurslara katılıp çeşitli sınavlarla puan alıp elde edip alanı dışında farklı bölümler dâhilinde olan iş alanlarına dahi başvuru yapabilmektedirler. Bu yazımda sizlere inşaat mühendisliği iş imkânlarından bahsedeceğiz.

 İş Olanakları Nedir?

İnşat mühendisliği bölümünde mezun olan kişiler gerekli olan not ortalaması şartını sağladıkları andan itibaren üniversitede kalma yolunu seçmesi durumda akademisyenlik hayatına atılabilirler.

Üniversite bittikten sonra 2,50 veya üzerinde bir not ortalaması ve YDS dil puanı dâhilinde Ağırlıklı Lisans Üstü İnşaat Mühendisliği Yüksekokulu Kaç Yıldır?Sınavı olan ALES’ten asgari olarak yeterli puana sahip olanlar ÖYP Öğretim Görevlileri Yetiştirme ve eğitme Programına katılım sağlamaları halinde öğretim görevlisi olma imkânına sahip olduklarını da belirtmek gerekir.

İnşaat mühendisleri özel şirketlerde proje ofislerinde, proje çizme işleri ile iş bulabilirler. İnşaat mühendisliği iş imkânlarından birisi de yapı denetim firmaları dediğimiz yapı denetim görevlisi olarak çalışma imkânıdır. İnşaat mühendisleri özel şirketlerin yol, su, demir yolu, baraj, köprü gibi tünel veya bina veya alt geçit şantiyelerinde kontrol mühendisliği yanında şantiye şefi olarak dahi çalışabilirler.

İnşaat mühendisliği mezunu olup İnşaat mühendisi diploması ismi almaya hak kazanan kişiler kursa gidip yılda ki defa yapılmakta olan İSG sınavından 70 taban olmak üzere üzeri puan alarak C sınıf İş Sağlığı ve Güvenliği alanında Uzman olarak sahalarda, fabrikalarda, büyük binalarda ve şantiyeler de dâhil olmak üzere İSG uzmanı olarak çalışabilirler.

İnşaat mühendisleri aldıkları YDS ve KPSS puanının yüksek olduğu takdirde tüm devlet kurum ve makamlarında inşaat mühendisliği olsun müfettişlik ve müfettiş yardımcılığı gibi uzman veya uzman yardımcısı gibi kadrolara girebilmekte ve kamu görevlisi olarak çakışabilmektedirler.

İnşaat mühendisleri belediyeler dâhil olmak üzere belediye şirketlerinde ve bazı kamu kurumlarında sözleşmeli olarak mühendis ismi ile çalışabilirler. İnşaat mühendisleri yapı malzemesi üretilen firmalarda, taş ve maden ocakları başta olmak üzere beton santrallerinde ve dâhilinde çimento santralleri başta olmak üzere denetleme mühendisi ismi altında çalışma durumuna sahip olduklarını belirtmek gerekiyor.

 Özel Sektörde İş İmkânı Var Mı?

İnşaat mühendisliği mezunları kendi proje dâhilinde ofisini açabilir, kendi yapı denetim şirketini veya inşaat şirketini kurmakla beraber özel piyasadan iş alabilmektedirler.

İnşaat mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler çok az bir ihtimalde dâhilinde de olsa sözleşmeli öğretmen olabilmekte dershanelerde matematik veya fizik ve geometri derslerine dahi geometri öğretmenliği yapabilir, özel İngilizce ve mühendislik dersleri kursları verebilirler. İnşaat mühendisliği için bilinen en son iş imkânı sanırım yapmak istedikten sonra istedikleri konuda bilgimiz olmayan farklı bir meslek ve iş ile uğraşmak olacaktır.