Genel

Prostat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Prostat, erkek üreme sisteminde bulunan, kestane büyüklüğünde bir salgı bezidir. Prostat bezi normal olan her erkek bireyde bulunur ve meniyi alkalileştirerek, spermlerin ihtiyacı olan mineral ve şekeri karşılamanın yanı sıra işeme kontrolünde yer alır. Glandüler yapılardan ve stromadan oluşan, tübüloalveolar bir bezdir.

Prostat bezinin büyümesi, erkek üreme hormonları tarafından kontrol edilir venormal yaşlanma sürecinde de görülebilir. Bu duruma, Benign Prostat Hiperplazisi(BPH) denir. Benign Prostat Hiperplazisi bir kanser türü değildir, adından da anlaşılacağı üzere kitle etkisi ve hormonal etkilerle semptom veren iyi huylu bir “büyüme” tabiridir. BPH’de kişi idrarını rahat yapamaz, mesanesini boşaltamaz, gece sık idrara çıkar. İdrar Mesanede beklediği için enfeksiyonlara açıktır, sistir ve pyelonefrit görülebilir.

Prostat karsinomu ise erkeklerde en sık görülen iç organ kanseri olup erkek kanser ölümlerinde ikinci sırada yer alır. İnsidansı yaşla artmakta olup, 80 yaşın üzerinde %70 sıklıkla görülür. Siyah ırkta daha fazlayken, Asya ırklarında daha nadir görülür. Androjenlerle ilişkilidir, gelişmesi için testosteron gerekir. Eğer kişinin ailesinde prostat kanseri hikayesi varsa risk 2-3 kat artar ve prostat kanseri daha erken yaşta görülebilir. Şüphelenilen risk faktörleri yaş, aile hikayesi, ırk ve hormon seviyeleri iken, çevresel faktörlerin etkisi kanıtlanmamış olmakla birlikte fazla yağ tüketimi ve kanserden koruyucu faktörlerden noksan diyetin etiyogenezde etkisinin olabileceği düşünülmektedir.

Prostat kanseri prognozu için Gleason parametresi önemlidir.Erken tanı açısından, 50 yaş üzeri erkeklerin yılda bir kez prostat kontrolü yaptırması önerilir. Bunların dışında, prostat bezi hastalıkları arasında Prostatit denilen, prostat bezinin iltihaplanması yer alır. Prostatit genellikle üretra, yani dış idrar kanalı aracılığıyla gelen mikropların prostat bezinde iltihap oluşturmasıyla ortaya çıkar. Genç yaş hastalığı olarak bilinmesine rağmen tüm yaşlarda görülebilir.