Genel İçerik

Sentetik Organizma ile Hastalık Teşhisi

Kanser, kalp hastalıkları gibi hayati öneme sahip rahatsızlıkların erken teşhisinin önemi herkesçe biliniyor. Bilim adamlarının son dönemlerde geliştirdikleri mikro boyutta sentetik bir organizma ile bu hastalıkların erken teşhisi mümkün olabilecek. Bio-bot adı verilen bu organizma esnek polimerden üretilmiş kuyruklu bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Bu kuyruklu yapının ana materyali ise kalp hücrelerinden oluşuyor. Bir sperm gibi hareket ederek insan vücudunda dolaşabiliyor ve pek çok hastalığın teşhisi için gerekli işlemleri gerçekleştirebiliyor.

Kalp atışıyla hareketi tetiklenen yarı organik, yarı sentetik bu mini-robot ile ilerleyen dönemlerde hedefe yönelik uygulamalarla hastalıkların teşhisinin kolayca gerçekleştirilebileceği vurgulanıyor. Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bu gelişme ile kanser, kalp hastalıkları, Alzheimer, Parkinson gibi yaşamsal önem taşıyan hastalıkların erken teşhisinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Bu mini-robot olan Bio-bot’un sağlayacağı en büyük avantajlardan biri ise, doktorların teşhis çalışmalarında zorlandığı zor bölgelere dahi bu mikroskobik yapının ulaşabilecek olması olarak görülüyor. Bu sayede insan vücudunda herhangi bir sınır olmaksızın istenilen bölgeden, istenilen bilgiye erişebilecek nitelikte çalışmalar sergileyebileceğine inanılıyor Bio-Bot’un.